opgroeien zonder alcohol 


 15-jarige jongen
 drinkt niet:
 veel activiteit
 in de hersenen
 15-jarige jongen
 drinkt veel en vaak:
 weinig activiteit
 in de hersenen
Jongen die alcohol drinken:

• hebben een slechter geheugen
• slapen slechter
• kunnen zich minder goed
  concentreren
• hebben een grotere kans later
  verslaafd te raken

Ga met de muis over de puber-
hersens en zie het effect !


Leeftijdsgrens alcohol en roken naar 18 jaar

De Rijksoverheid heeft per 1 januari 2014 de leeftijdsgrens voor alcohol en roken van 16 naar 18 jaar verhoogd. Op deze website vindt u meer informatie.

Wat verandert er?
•    Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol bij zich hebben op openbare plaatsen (op straat, winkelcentrum, park, in cafés). Als ze toch alcohol bij zich hebben, riskeren ze een boete ook als een blikje of fles nog dicht is. Voor jongeren tot 16 jaar bedraagt de boete € 45,- en voor 16 en 17-jarigen € 90,-.
•    Verkopers (supermarkten, horeca, sportkantines) mogen geen alcohol en tabak meer verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Zij moeten jongeren tot 25 jaar naar hun legitimatie vragen om de leeftijd vast te kunnen stellen. Toezichthouders controleren of verkopers zich aan de regels houden. Als dat niet wordt gedaan, krijgen ze een forse boete.

Waarom een wetswijziging?
Er is steeds meer bewijs dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Veel jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot slechtere schoolprestaties, ongelukken, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom heeft de Eerste en Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de leeftijdsgrens voor alcoholhoudende drank te verhogen.

Hoe informeert de Rijksoverheid het publiek?

De Rijksoverheid heeft het algemeen publiek vanaf december 2013 over de nieuwe wet geďnformeerd. Bij supermarkten werden bijvoorbeeld folders verspreid. Op 18 november 2013 is de grote landelijke campagne NIX18 gestart om de norm te versterken dat het normaal is als je voor je 18e niet drinkt en rookt. Deze campagne zal meerdere jaren duren.

Wat doen de gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland?
De gemeenten zetten zich samen met sportverenigingen, horeca, scholen en andere organisaties in voor alcoholpreventie. De landelijke campagne NIX18 versterkt deze aanpak. De boodschap is: niet drinken en roken onder de 18 jaar.

Bij de invoering van de nieuwe leeftijdsgrens worden alle partijen betrokken. Gemeenten benaderen alcoholverstrekkers als sportverenigingen en horeca om ook hun verantwoordelijk hierin te nemen. De GGD verspreidt informatie naar scholen, jongerenwerk, CJG’s, bibliotheken, huisartsen en andere openbare plekken om ouders en jongeren te informeren.

Meer weten?

-    Voor ouders: www.hoepakjijdataan.nl
-    Voor jongeren: www.alcoholinfo.nl
-    Vragen over de nieuwe wet en campagne: www.nix18.nl